Yumuktepe Höyüğü

Mersin Belediyesi sınırları içerisinde, Demirtaş Mahallesi’ndedir.

Tırtar-Akkale

Mersin-Silifke karayolunun 49.km’sinde, Tırtar Köyü’nün deniz kıyısı tarafındadır. Geç Roma Döneminde kurulmuştur. Kalıntılar arasında saray olabilecek bir yapı, hamam, sarnıç vs. bulunmaktadır. 15.000 ton zeytinyağı alabilecek kapasitedeki yapı halen ayaktadır.

İmirzeli Ören yeri

Mersin İli, Erdemli İlçesi, Ayaş Kasabası’nın 11km. kuzeybatısındadır. Karaahmetli Köyü’ne bağlıdır. Antik kentte Helenistik, Roma, Geç Roma, Erken Bizans dönemi yerleşim izlerine rastlanmaktadır. Kilise, kule, sarnıç, peri stilli ev kalıntılardan birkaçıdır.

Çatıören Ören yeri

Mersin ili, Erdemli İlçesi, Ayaş Kasabası’nın 8km. kuzeybatısındadır. Helenistik Dönemde tapınak, yerleşim alanı ve nekropol alanı olarak kullanılmıştır.

Öküzlü Örenyeri

Mersin İli, Erdemli İlçesi, Ayaş Kasabası’na olan uzaklığı 12km. kadardır. Kanlıdivane-Çanakçı Köyü yol ayrımından stabilize bir yolla gidilmektedir. Ören yeri Geç Helenistik, Roma, Erken Bizans dönemlerinde yerleşim görmüştür. Lahitler kente girişi sağlayan stabilize yolun kenarında bulunmaktadır.

Korykos-Kızkalesi Ören yeri

Mersin-Silifke karayolunun 60. km. sinde, Kızkalesi Beldesi’ndedir. M.Ö. 1. yüzyılda kendi adına para bastırmıştır. M.S. 12. yüzyılda kıyıya yakın adacık üzerinde beldenin adını aldığı kale yaptırılmıştır. Ören yerinde iç ve dış kale, kiliseler, sarnıçlar, su kemerleri, kaya mezarları, lahitler ve taş döşemeli Roma yolları kısmen ayaktadır.

Elaiussa-Sebaste (Ayaş) Ören yeri

Mersin-Silifke karayolunun 50.km.’ sindedir.

Soloi-Pompeipolis Ören yeri

Mersin’in 10km. güneybatısında, Mezitli İlçesi’ndedir.

Kanytelleis-Kanlıdivane Ören yeri

Mersin-Silifke karayolunun 50.km. sinde, Ayaş Mevkii’nin 3km. kuzeyinde yer alır. Çanakçı kaya mezarları da ören yeri sit alanı içerisindedir. Obruğun kuzey tarafında zırhlı ve kılıçlı bir asker, güneyinde beş kişilik bir aile kabartması bulunmaktadır. Geniş bir obruğun etrafında II. Teodosius (408–450) tarafından kurulan bu şehirde bazilikalar, sarnıçlar, lahitler, anıt mezarlar bulunmaktadır.

Karaduvar Su Kemerleri:

Osmanlı Dönemine ait olup halen ayaktadır.

Tömük Höyük

Mersin-Erdemli karayolunun 31.km.sinde yolun sonundadır.

Kocahasanlı

Erdemli İlçesi, Kocahasanlı sınırları içerisinde Hayrat, Köşkerli, Üçtepeler mevkilerinde Roma ve Bizans Devrinden kalma antik kalıntılar mevcuttur.